2013/08/13

Politika, mint futballhuliganizmus



Politika, mint futballhuliganizmus

A nyári uborkaszezonban is nézettséget-hallgatottságot (rating) hajhászó médiának keresve is nehéz lenne, olyan botrányt kavaró politikai futballhuligánt vagy közéleti bohócot találnia, mint a román elnök, aki másodpercek alatt képes minden politikai helyzetből háromnapos botrányt, vihart a biliben kirobbantani. A politikai mezőny mindenhol és mindenkor a káosz és a rendteremtés (sőt egyre inkább csak a látszatkáosz és a látszatrend mediatikus képei megteremtésének) területe, ahol mint tudjuk „minden megtörténhet”. Ne is csodálkozzunk azon, hogy két egymáshoz nagyban hasonló morális profilú, vérmérsékletű, termetű és tekintélyelvű csend- és rendháborítója, mint a magyar kormányfő és a román elnök[i], lépten-nyomon káoszt teremt, azzal fenyeget és játszadozik, hogy borítja az asztalt (akarom mondani a bilit), hogy valódi futballhuligánként, hol műanyagszéket, hol metróberendezést rombol, vagy korlátot bont, és idegen jelképeket szaggat szét. Ha valami kivágja náluk a biztosítékot, hát mint elefánt a porcelánboltban törnek-zúznak, minden lehetséges eszközzel segítve a nagyérdemű szórakoztatását. Circus panem nélkül, mert ki látott lelátóbetyárt rendet teremteni, gyepet ápolni, vagy született felforgatót konfliktust elsimítani? Most, a de facto, elnökségből való elzavarását egy évvel túlélő Băsescu gurult be[ii] (vagy a nyugtatója gurult el?), hogy hadüzenettel felérő dölyfös üzenetet fogalmazzon Magyarország és a magyarok irányába, a murfatlari, vagy az attól semmiben sem különb felcsúti, kocsmai verekedések hamisítatlan stílusában. Ne feledjük viszont, hogy a politika az a világ, ahol a „falra festett ördög” nemcsak átvitt értelemben, azaz mediatikusan, hanem valóságosan is leszáll(hat) a falról, és akkor már késő lehet, sohasem tudhatjuk, mely „játszma” lépi túl a Rubikont, mikor lesz a kocka elvetve, és honnan nincs már visszaút? Áltatja magát, aki azt gondolja és mondja, hogy az elnöknek úgy sincsenek eszközei, melyeket meghirdetett céljai és főként a rommagyarság ellen bevethetne[iii], ilyenek nagyon könnyen megteremthetők, bevethetők. Mit számít az a csúsztatásos hazugság, mellyel az elnök él, hogy t.i. összemossa a tusványosi dzsemborit, melyen Orbán nem román, hanem Európaellenes szöveggel szórakoztatta az arra fogékony nagyérdeműt, a borzonti kiscsoportos nackózással, irredenta zagyválással, ahol a főszereplők a szélsőjobbosok voltak? „Őfölsége”, most a román etno-nacionalistáknak, ortodox fundamentalistáknak akart kedvezni, és botránykeltési akarata érzéketlen az árnyalatokra.
A még éppen elnök (mű)haragját most egy harmadik utcai bunyós, született és gyakorlott provokátor, az újnáci[iv] Vona Gábor Jobbik-elnök, alig leplezett revansista-trianonozó beszólása okozta, miszerint „célja, hogy minden magyar egy hazában éljen” és hogy ennek megvalósításáért „vállalni fogja akár a konfliktust is” Romániával (sic!). Ezen aztán, vagy kétszázan biza jól mulattak a borzonti fenyvek alján – na, persze két kárpátiás irredenta nóta, meg sok-sok pálinka-sőr-bor-miegymás fogyasztása közben –,  a mindnyájunk számlájára, oszt a főkolomposok autóba vágták magukat, és jó éjszakát „édes Erdély, mi itthagyunk” felkiáltással, meg sem álltak a határig.
De az sem kizárt, hogy a nemrég még Orbán-barát elnököt megtévesztették azok a sorozatos összeborulások és összekacsintások, melyek a Tusnádtól Borzontig tartó sasszéjához a lendületet adták; a főszereplők környezetét és az alaphangulatot megfestő hazai előzenekarok és propagandahadak részleges egybeesése, no meg Tőkés „védhatalmi státuszt” emlegető felelőtlen beszólása. És ha már a felelősségnél tartunk nem kétséges, hogy az egyes anyaországi politikusok felelőtlenségeiért a rommagyarság és az RMDSz viszi el a balhét. Helyes és korrekt a szövetség elhatárolódása a felelőtlenül hadovázó szélsőjobbos nagyotmondótól és az ugyanolyan felfelőtlenül vádaskodó elnöktől, de a nyárközépi színjáték ettől több szereplős. Beszélni kell a rommagyar politikai aktorok felelőtlenségéről is, mellyel sikeresen vágják maguk alatt az egyre vékonyabb ágat, melyről azután mindnyájan könnyen leszakadhatunk. Határozottan el kell vetni Tőkés hadovázását éppenúgy, mint az éemenpé sokfele csápoló apróvezéreinek magatartását is, akik hol Orbán euroszkepticizmusának tapsikolnak, hol Vona eszement trianonozásához asszisztálnak[v]. És fel kell lépni a saját kétszínűek lelkes kis csoportja (értsd székelyföldi „kiskirályok”) ellen is, akik megyei tanácsi támogatást nyújtanak a szélsőséges csürhe nyári táborozásához (félreértés ne essék, nem mindenki az, aki EMI táborba jár, a többség naiv, vagy tájékozatlan, vagy terribilista potyaleső, stb.) és maguk is „megtisztelik”, előbazseválnak, azaz jelenlétükkel legitimálják az újnáci szövegelést. Kérdés csak az, hogy maradt-e annyi autoritása a szövetségnek és az elnöknek, hogy valamelyest is rendet vágjon a széteső klientúra között?


[i] Diverziókeltésben – a dolgok mai állása szerint – a román elnök vezet, hiszen az a politikai játéktér (a rendszer és a személyes ambíciókkal tele saját életvilág közötti mező) és azok az eszközök, melyek Orbán kezébe hullottak a kétharmaddal, azokért Băsescu-nak keményen meg kellett küzdenie. Még a román „törékeny és kezdetleges” demokrácia kulisszái közepette sem egyszerű parlamenti többség, sőt saját párt nélkül puszta diverziókeltéssel, valamint az elnökre vonatkozó bizonytalan alkotmányos szabályozás kiskapuinak maximális kihasználásával uralni a politikai életet. Băsescu fokozatosan, szinte a semmiből vonta hatalma alá az állam láthatatlan erőszakszervezeteit, a titkosszolgálatokat és ugyanakkor korrupt hálózatokat kialakítva, az (i)gazságszolgáltatás nagyrésze fölötti hatalmát is kiépítette, stb. A nihilből hozta vissza elnökségét is a tavaly nyáron, és ehhez hathatós segítséget is kapott a magyar kormányfőtől és itteni csatlósaitól, tényleg elment a falig diverziókeltésben, manipulációban, megtévesztésben, de végül felállt a padlóról, és minden mérés szerint népszerűsége növekvőben!
[ii] Itt, az elérni kívánt politikai hatástól elvonatkoztatott látszatra utalok. Egyébként a lépés lehetett nagyon is kiszámított politikai stratégia része, mellyel a mandátumát letöltő elnök, egy potenciális politikai mezőnyben helyezte el magát, olyan pólusként, mely nem zárkózik el a nacionalista diskurzustól. Köztudott, hogy az utóbbi időben a román szélsőjobbos, etnonacionalista pártok, enyhén szólva is gyengélkednek, az elnök ezek helyét célozza meg: persze mindez a jövő zenéje, a cirkusz aktuális.
[iii] Nem akarnék ötleteket adni az elnöknek, de azért ugye mindnyájan tisztában vagyunk azzal a potenciális rombolással, amit a kettős állampolgársághoz való szlovák-minta itteni alkalamazása okozna kisebbségi társadalmunknak? Hogy a reginalizációnak csúfolt homogenizáció újabb fordulójában előkerülnek a Vonás-dolgok, abban szinte biztosak lehetünk.
[iv] Még mielőtt az újonnan kinevezett kolozsvári magyar konzul megtiltaná, hogy nevén nevezzük a dolgokat, hadd nevezzem  nevén a dolgot. Mert,  amint a pszichológiában elterjedt mondás kifejti: „ ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy  jár, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, az minden valószínűség szerint  csakugyan egy kacsa”. (Síklaki István 2012, Előítélet és tolerancia, 69.). Szóval – mutatis mutandis – “aki úgy öltözik, mint egy újnáci, úgy vonul, mint egy újnáci, úgy hápog (izé, beszél), mint egy újnáci, az minden valószínűség szerint egy újnáci”.
[v] Ne feledjük a tőkésista aprópárt megalakulásakor  „bemutatkozó” vizitet tett a Jobbiknál, ahol azt is kinyilatkozták, hogy külpolitikai és „nemzetpolitikai kérdésekben” (sic!) sok a hasonlóság az új párt és a neonáci politikai formáció között!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése