2014/11/04

Most kellene újragombolni



Most kellene újragombolni

Egy meglehetősen zaklatott és atipikus, vagyis a politikai kommunikáció szabályaitól és kampánylogikától szinte mindenben eltérő – több szó és kép beszélt a korrupcióellenes ügyészség legújabb eljárásairól, és a titkosszolgálatok viselt dolgairól, mint a politikai programokról, hála a még elnöknek és alkotmányellenesen támogaott (alibi)jelöltjeinek –, egzotikus, de esélytelen jelöltekkel tűzdelt elnökválasztási kampányt követően, egyszerűsödött le a kép két jelölt versenyére. Az egész kampány és a felállás sajátosságát Crin Antonescu meglepő ámokfutása eredményezte, amivel feladta liberális elköteleződését, sőt pártja identitását is egyik percről a másikra megváltoztatta; ha marad a liberális párt „liberálisnak”, ha megmarad az USL, akkor akár Antonescu, akár Johannis első fordulóban nyer, Ponta pedig marad miniszterelnök és el sem indul az elnökválasztásokon.
Még nem ismerhetjük a jelöltek második fordulós kampánystratégiáit – mellesleg nem várható komoly és ambiciózus programok bevetése, inkább folytatni fogják a már elkezdett „stílusban”, és nagyon éles személyeskedő hangnemben – a közvetlen viták hozhatnak újat, persze, amennyiben létrejönnek. Ponta megerősödhet azáltal is, hogy miniszterelnök-jelöltet jelent be és, amennyiben minden valószínűség szerint Tăriceaunuval kettősben fog tovább kampányolni, minden esélye megvan az elnökké váláshoz. És bár józan számítás szerint a mérközés lefutott, azaz Johannisnak nincs esélye, alapvetően fontos, hogy a romániai választóközönségnek, talán előszőr van lehetősége arra, hogy két „jó” jelölt közül választhat elnököt (gondoljunk csak arra, hogy tíz éve a jelenlegi elnök mondta: „miféle átok úl ezen a népen, hogy még mindig csak két kommunista közül választhat” – ma erről szó sincs, egyik versenyben maradt jelölt sem folytatója a năstase-i, vagy băsescu-i „rossz” hagyománynak).
Ponta javára írható, hogy fiatalsága ellenére komoly politikai tapasztalatot szerzett, dinamikus és toleráns személyiség, jó kommunikátor, egyszóval személyiségét még nem torzították el a politikusi paranoia vonásai, van humorérzéke, nem érintette meg sem a korrupció, sem a személyi kultusz végzetes szele. Személyiségét tekintve teljesen más profil Johannis, aki a megfontolt és átgondolt „szász” pozitív mitológiájának megtestesítője, viszont nem jó kommunikátor és talán túlságosan is távolságtartó, hiányzik belőle egyfajta latinos lendület, lassúsága és alapossága hátrányba hozza egy közvetlen vitában, de persze akár segíthetné is, konszenzusteremtő elnöki munkájában, nem úgy tapasztalatlansága a nagypolitiukában. Ebből a szempontból, egymást kiegészítő személyiségek, sajnálhatjuk, hogy nem egymás mellett, hanem egymás ellenében indultak, egy  másik felállásban, minden bizonnyal, jó tandemet (kettőst) alkothattak volna.
Születnek már az önfelmentő magyarázatok és utólagos racionalizációk a rommagyar szavazók távolmaradását, az alacsony részvételt és román jelöltekre való átszavazást illetően. A dolog lényege viszont mégiscsak az, hogy a tisztán szimbolikus jelentőségű, még a belső megmérettetés vonatkozásában is árnyékbokszolásra hajazó párhuzamos monologokat elmondó, stb. politikai kommunikáció csak ennyire képes mozgosítani. Mindkét rommagyar jelölt mintha elfelejtette volna – és ez az RMDSz-jelölt esetében a meglepőbb, aki az eddigi mérések és elemzések nyomán tudatában lehetett volna, az egyoldalú kampány hátrányainak –, hogy a rommagyar szavazó profiljának központi eleme a kétfele tájékozódás: egyformán érdekli a szimbolikus politizálás (nemzeti/kisebbségi mítoszok, jelképek és identitást erősítő rítusok, stb.) és a köznapi életben való boldogulás mintázatainak, kilátásainak és lehetőségeinek a felmutatása, a pragmatikus/programatikus politizálás (infrastruktúra, gazdasági és szociális kérdések, stb.). Ezért aztán a mozgosítás és a voks struktúrája, és motivációs háttere, a két pillér egyensúlyának kérdése, szeretik hallani a szimbolikus dolgokat és szeretik hasznosnak tudni voksukat a politikai „haszon”, a gyakorlati befolyás értelmében. És ha mindenki tudta, hogy a rommagyar jelöltek esélytelenek a második fordulóba jutni, nem látták/láthatták, hogy mi fog történni a szavazataikkal a második fordulóban, mire lesz az jó? A politikusok hajlamosak leértékleni a szavazók tudatosságát, de az is világos volt, hogy egyik jelölt szavazatai sem perdöntőek az elnökválasztás kimenetelét illetően, sem az RMDSz, sem az aprópárt nem lehet mérleg nyelve, politikai zsarolási potenciáljuk minimális. Különös módon az a jelölt, akitől több pragmatizmust vártak, egy „új” (egyébként használhatatlan) autonómia-tervezettel állt elő, melyről maga is elismerte, hogy „nincs realitása”, jelenleg kivihetetlen. A másik jelölt pedig egymásnak ellentmondó projektekkel az SZNT-s, úgymond radikális, autonómia-tervezettel és az eddig jószerével ismeretlen (egyébként hosszú távon ígéretes) föderalizációs ötlettel egyszerre kampányolt, már ha sikerült egyáltalán eljuttatni a közönséghez üzeneteit.
Mind a elnökválasztási kampány, mind az eredmények a rommagyar politizálás mély válságát tükrözik, a tehetségtelenséget, ötlettelenséget, a rossz beidegződéseket (path dependency), az elévült kommunikációs sémákat, a megújulás és a kihívásoknak való megfelelés hiányát, stb. Maliciózusan szólva, nincs itt semmi gond, csak a rommagyar politikai mianstream – annak úgy többségi mint törpe tagozatát is beleértve – „elvesztette” a rommagyar szavazókat, mind tematikusan/tartalmában, mind kommunikációs vonatkozásban, azaz hangnemében, és diskurzusában képtelen megszólítani a közösség többségét. És ez tényleg még csak az enyhébb értelmezése a választási eredményeknek, mert egyébként azt kellene gondoljuk, hogy az autonómia (pontosabban, persze az „autonómiázás”, megintcsak annak kelemeni és izsákbalázsi wisdom-jában) azonmód megbukott, megbukott még a Székelyföldön is, ahol csak a szavazók egy kisebbsége szavazott rá! (A 83%-ban magyarok lakta Hargita megyében csak a szavazatok 74%-át kapta meg a két autonomista jelölt, a 71%-ban magyarlakta Kovászna megyében ez az arány 60%, míg a 36.5%-ban magyar Maros megyében 25.5%. Ezért kontraproduktív, sőt megengedhetetlen a reális autonómia ügyét kampánytémává tenni és ezként propagálni). Aztán az orbáni homlokcsók hatásáról is azt kellene gondoljuk: a „halál csókja”, nem hoz szavazatokat, viszont elvisz! (Ezért nem kell magyarországi politikát belekeverni az itteni dolgokba, főként nem az illiberális Orbán Viktorét, aki kifele húz az EU-ból, de ez hosszú kifejtést igényelne).
3T és Szisz, úgy folytatja a derék munkát, hogy „felkínálta lemondását” (gondolom ezt a Fidesz-es EP képviselő Tőkés Lászlónak tették!), apró respect! De mielőtt Kelemen Hunor dagadó mellkassal (és málészájjal) kiállna öndícsérni zsenialitását és a győzelmet, talán azt is meg kellene magyaráznia, hogy hogyan jutott a rommagyarság az elnökválasztásokon a Frunda által ’96-ban elért 760 ezer szavazattól a mostani 320 ezerig? Még egy-két ilyen győzelem és végképp elveszítettük a háborút, a boltot be lehet zárni, az utolsó fújja el a gyertyát. Országosan új politikai kurzus következik, a rommagyar politikának viszont,  alig van már lennebb: most kellene újragombolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése